Vybrat region
cz
Tisk

Asseco je inovatívnym partnerom bánk už 30 rokov

V budúcnosti už bankovníctvo nebudeme vnímať ako finančnú transakciu ale ako službu s pridanou hodnotou. Práve takto vidí budúcnosť bankovníctva Martin Chripko, ktorý pôsobí ako riaditeľ Banking Business Unit v spoločnosti Asseco CE.

S našimi zákazníkmi tvoríme jedinečné moderné riešenia šité na mieru – každá banka je v tomto smere jedinečná.

Za posledné roky zažilo digitálne bankovníctvo prudký rozmach a služby ako online platba kartou či platenie mobilom sú dnes už bežnou súčasťou života ľudí aj na Slovensku. To všetko je možné vďaka internetu a smartfónom – kto však vyvíja a implementuje tieto služby?

Tri dekády inovácií

Banky nie sú technologické firmy a už pri prvotnom prechode z „pobočkového“ bankovníctva na digitálne sa ukázalo, že je potrebná pomoc externých IT firiem. Na Slovensku stála pri tejto transformácii v 90. rokoch aj spoločnosť ASSET Soft (dnešné Asseco). „S našimi zákazníkmi sme úspešne prešli érou elektronizácie, pomáhali sme pri prechode na euro, budovaní kartových systémov či začiatkoch Internet bankingu,“ spomína Chripko.

Dnes 220 kolegov Asseco CE pracuje najmä na bezkontaktných platbách mobilom či hodinkami, no primárne pokrýva takmer všetky potreby banky od core systému cez security server až po Asseco Omnichannel Platformu v rámci Slovenska, Česka ako aj v Ázii. Táto platforma poskytuje riadený jednotný používateľský zážitok naprieč všetkými komunikačnými kanálmi. To znamená, že klient môže svoju žiadosť vytvoriť na mobile a následne pokračovať doma v Internet Bankingu, pričom po celý čas pracuje s rovnakými informáciami.

Trendy z rôznych kútov sveta

Technológie napredujú míľovými krokmi a ak si chcú banky udržať klientov a získať nových, musia byť svojimi službami atraktívne.
„S našimi zákazníkmi tvoríme jedinečné moderné riešenia šité na mieru – každá banka je v tomto smere jedinečná. Množstvo času venujeme inováciám, a práve preto sme vytvorili Innovation Hub, ktorý vyhľadáva výnimočné riešenia a ľudí. V inkubátore potom skúma ich aplikovateľnosť a životaschopnosť,“ hovorí Chripko a dodáva, že je to aktivita celej skupiny Asseco, a tak majú k dispozícii najnovšie nápady z rôznych kútov sveta.

Digitálne bankovníctvo budúcnosti

Akým smerom sa bude uberať digitálne bankovníctvo? „Určite to bude o zjednodušovaní komunikácie a využívaní asistovaných služieb a motivovaní klientov k využívaniu služieb formou pridanej hodnoty. Ak si budete hľadať nový bicykel, banka vám k nemu ponúkne výhodný úver, ale aj poistenie či zľavový kupón na nákup produktov,“ hovorí Chripko.

Zásadná zmena však podľa neho nastane vo vzťahu medzi klientom a inštitúciou. „Náš pohľad na budúcnosť je obmedzený súčasnosťou, nepredstaviteľné sa stane skutočnosťou. O financie sa nám budú starať už len virtuálni asistenti, ktorí na základe umelej inteligencie presne vyhodnotia naše potreby. Na oplátku však budeme čakať bezpečnosť, výhody a tie najlepšie služby – pretože v budúcnosti môže byť zmena banky otázkou jedného kliknutia,“ uzatvára svoju víziu Chripko.

Špeciál Forbes Life, December 2020,

Martin Chripko, Riaditeľ Banking Business Unit Asseco Centrel Europe


Tisk