• SK
  • CZ
  • EN

Hospodárske noviny, str.6 / Bratislavčania mieria na Západ. Kupujú tri IT firmy

Bratislava – Nestáva sa často, aby firemné akvizície prebiehali smerom z Bratislavy na Západ. Slovenský IT gigant Asseco Central Europe v rámci svojej nadnárodnej skupiny kupuje Asseco Solutions AG. Pod svoju strechu dostáva tri IT firmy pôsobiace v Nemecku, Rakúsku a vo Švajčiarsku. Firme Asseco DACH za ne zaplatí 13,8 milióna eur.
Rozhodol vývoj Šéf Predstavenstva Asseco CE Jozef Klein obchod vysvetľuje troma hlavnými motívmi. „Nemci majú z hľadiska funkcií veľmi atraktívne produkty, potrebujú ich však inovovať. A vývoj v Nemecku sa ukazuje drahší, zároveň slovenskí programátori ako o čosi šikovnejší a motivovanejší,“ spresňuje. Rozšírená firma so sídlom v Bratislave podľa Kleina zase získa kvality, ktoré v Nemecku robia lepšie. „Organizáciu a riadenie tam robia efektívnejšie,“ dodal.
Tri firmy v nemecky hovoriacich krajinách vyvíjajú a vyrábajú identický produkt ako slovenská a česká dvojica Asseco Solutions. Tie aj doteraz vlastnila Asseco CE. Ide o aplikácie v ERP segmente, ktorými si zákazníci spravujú napríklad podvojné účtovníctvo.
V IT slangu produkt nazývajú „Sapom“ pre malé a stredné firmy. „V ERP tak namiesto doterajších troch firiem budeme mať v celej skupine dve, ktoré sa veľkosťou vyrovnajú,“ uvádza tretí benefit akvizície Klein. ERP produkty ešte vyvíja poľské Asseco Business Solutions. Skupina Asseco Group vznikla v roku 2004 spojením bratislavskej firmy Asset Soft a poľskej Comp Rzeszów. Centrála ostala v Poľsku. O tom či akvizícia prinesie i nové pracovné miesta, je podľa firmy predčasné hovoriť.
Nová firma v Maďarsku Asseco CE aj predávala. Vlani na jeseň sa zbavila logistickej časti českého podniku PVT. „Ten sme zdedili kúpou celého podniku. Sme však softvérový dom a chceme sa sústrediť na softvér. Predajom sme získali časť peňazí na kúpu nemeckého podniku,“ dodal Klein.
Čerstvou aktivitou Bratislavčanov je tiež založenie Asseco Hungary. „Doteraz tam cez dve firmy pôsobíme v zdravotníctve a bankovníctve. Cez novú firmu chceme vstúpiť i do sektorov štátnej správy a energetiky, teda toho, čo ako Asseco CE robíme v Česku a na Slovensku,“ spresnil. Riaditeľ IT Asociácie Slovenska Gustáv Budinský hovorí, že v istých prípadoch platí, že naši programátori majú väčšiu motiváciu a šikovnosť: „Tu treba spomenúť príklad holandskej Davinci, ktorá v Bratislave začínala s troma ľuďmi, ale nakoniec tu pracuje podstatná časť jej vývoja, 40 inžinierov.“ Ako hlavnú výhodu slovenských vývojárov oproti nemeckým výkonný riaditeľ IT Valley Košice Jozef Ondáš označuje mzdy. „Tie sú v Nemecku oproti našim až trojnásobné,“ dodal.

13,8 milióna eur zaplatí Asseco CE za tri firmy zo západnej Európy

Súbory k stiahnutiu