Vybrať región
sk
Vytlačiť

Medtech v 21. storočí: inovácia na pomoc s pandémiou COVID

Martin, 2 februára 2022: Je možné bezpečne vyliečiť vybraných pacientov s covid pneumóniou v pohodlí domova? Digitalizácia medicíny už pomáha aj v boji proti pandémii. Univerzitná nemocnica v Martine toto riešenie otestovala a má sľubné výsledky. Ide o aplikáciu s názvom MEDasistent. Jej vznik inicioval primár z martinskej nemocnice, ktorý lieči covidových pacientov. Môže výrazne napomôcť k odbremeneniu lekárov a nemocničných oddelení počas aktuálne prebiehajúceho kritického obdobia pandémie. Asseco Central Europe v spolupráci so Slovenskou technickou univerzitou v Bratislave, Jesseniovou lekárskou fakultou Univerzity Komenského v Martine a Univerzitnou nemocnicou Martin prichádzajú s inovatívnou technológiou, ktorá umožňuje monitorovať, analyzovať a vyhodnocovať stav pacienta v reálnom čase bez nutnosti hospitalizácie v nemocnici.

Aplikácia pre ošetrujúceho lekára funguje ako „virtuálne covid oddelenie“. Umožní monitorovať zdravotný stav pacientov na diaľku, skrátiť dobu hospitalizácie a zachytiť nepriaznivý vývoj ochorenia. Je určená pre covidových pacientov s ľahším príp. stredne ťažkým priebehom. Cieľom je odbremeniť zdravotný personál, uvoľniť nemocničné kapacity pre vážne prípady a v neposlednom rade tak šetriť zdrojmi nemocnice. Takýto pacient už nebude nútený stráviť dlhé dni v nemocnici a môže sa bezpečne liečiť v domácom prostredí.

„Už po prvej vlne pandémie na jar predminulého roka vznikla myšlienka vytvoriť riešenie, ktoré by optimalizovalo včasný príchod a dĺžku pobytu covidových pacientov v nemocniciach počas pandémie. Spolu s partnermi sme vytvorili mobilnú aplikáciu MEDasistent, ktorej výhody už počas druhej vlny pandémie overili v našej spádovej oblasti desiatky pacientov. Nakoniec len časť z nich bolo nutné hospitalizovať,“ povedal MUDr. Ivan Kocan PhD, primár na Klinike pneumológie a ftizeológie Univerzitnej nemocnice v Martine a Jesseniovej lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Martine, ktorý celý projekt pilotne testoval.

Lekár má v aplikácii MEDasistent k dispozícii pacientom namerané výsledky v prehľadne spracovanej digitálnej podobe, vďaka čomu dokáže rýchlo, efektívne a v pravidelných intervaloch monitorovať jeho aktuálny stav a navrhovať ďalší postup liečby. S využitím aplikácie bolo už odliečených 82 pacientov, 39 mužov a 43 žien s priemerným vekom 48,7 roka. 97,5 % z nich malo COVID pneumóniu. 69 pacientov nebolo hospitalizovaných vôbec a pri priemernej dĺžke hospitalizácie 11,19 dní tak bolo ušetrených 772,11 lôžkodní. U ostatných 13 pacientov sa ušetrilo 53 dní, ktoré strávili v domácej liečbe. Následne museli byť v dôsledku zhoršujúceho sa zdravotného stavu hospitalizovaní. Spolu to predstavuje až 825 ušetrených lôžkodní za 3 mesiace.

V prvej fáze projektu, ktorá naďalej prebieha, bude pacient zaznamenávať svoj aktuálny zdravotný stav, resp. výsledky meraní (SpO2, tlak, teplota, celkový stav pacienta), do dotazníka aplikácie MEDasistent. Celý systém je parametrický, je možné nastaviť hraničné hodnoty pri zdravých pacientoch a upraviť ich pri chronicky chorých. „Aplikácia je už v App Store a Google Store dostupná širokej verejnosti a umožní všetkým pacientom sledovaným ich lekárom priebežne monitorovať zdravotný stav a včas zachytiť nepriaznivý vývoj ochorenia. Toto je veľmi dôležité, pretože skoré zachytenie zhoršenia zdravotného stavu môže výrazne napomôcť predídeniu ďalších zdravotných komplikácií,“ vysvetľuje docent Martin Donoval zo Slovenskej Technickej Univezity v Bratislave.

„Aplikáciu MEDasistent chceme rozšíriť a doplniť o prvky umelej inteligencie, neurónových sietí a podporných rozhodovacích systémov s definovanými klinickými postupmi, aby sme ich prostredníctvom predchádzali kritickým stavom pacientov. Včasná prevencia je to najmenej náročné a efektívne riešenie, ktoré môže mať pre nemocnice, zdravotnícky personál, ale aj pre pacientov a celé Slovensko v tomto období mimoriadny význam,“ vysvetľuje Tomáš Rohožka, riaditeľ BU Healthcare spoločnosti Asseco Central Europe. „Rozšíriť sa môže už dnes do všetkých nemocníc,“ pridáva.

Výstupy z projektu:
Výskum a rozvoj telemedicínskych riešení na podporu boja proti pandémii vyvolanej ochorením COVID-19 a znižovaní jej negatívnych následkov monitorovaním zdravotného stavu ľudí za účelom eliminácie rizika nákazy u rizikových skupín obyvateľstva"

Tieto výstupy vznikli vďaka podpore v rámci Operačného programu Integrovaná infraštruktúra pre projekt: „Výskum a rozvoj telemedicínskych riešení na podporu boja proti pandémii vyvolanej ochorením COVID-19 a znižovaní jej negatívnych následkov monitorovaním zdravotného stavu ľudí za účelom eliminácie rizika nákazy u rizikových skupín obyvateľstva“ , kód projektu: „ITMS2014+ 313011ASY8 “, spolufinancovaný zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja."

Informácie o Operačnom programe Integrovaná infraštruktúra 2014 – 2020 nájdete na www.opii.gov.sk


Vytlačiť