Vybrať región
sk
Vytlačiť

Asseco vyhralo Hlavnú cenu ITAPA 2019

Bratislava, 13. novembra: Víťazom ceny ITAPA 2019 v kategórii Najlepší projekt digitalizácie spoločnosti Slovenska sa stal projekt eZdravie. Riešenie umožňuje elektronické zdieľanie záznamov zdravotnej dokumentácie čím vytvára prostredie pre zvýšenie bezpečnosti liečby pacienta. Medzi najvyužívanejšie patrí aj eRecept. Ďalej umožňuje zdieľanie elektronických zdravotných záznamov medzi lekármi, objednávanie na doplnkové ordinačné hodiny a mnoho ďalších. Projekt realizovala naša spoločnosť Asseco so subdodávateľmi Beset, LeikTec, LYNX a NESS Slovensko.

Vďaka eZdraviu zmizla aj povinnosť tlačiť lekárske nálezy a správy, a tiež sa zaviedla archivácia zdravotnej dokumentácie v elektronickej podobe so zdokonaleným elektronickým podpisom. „eZdravie je výnimočný projekt, ktorý ma celospoločenský dosah a zvyšuje nielen komfort pacientov, ale najmä ich bezpečnosť liečby a zdravotnej starostlivosti. Budeme aj naďalej pokračovať v rozširovaní rozsahu služieb eZdravie,“ uviedol Jozef Klein, CEO spoločnosti Asseco Central Europe.

Zadávateľom projektu bolo Národné centrum zdravotníckych informácií. „Tento projekt považujem za veľký úspech, posunul nás v rámci európskeho priestoru na vysokú pozíciu – medzi krajiny, v ktorých tento systém majú a funguje,“ povedal pri oceňovaní Peter Blaškovitš, generálny riaditeľ Národného centra zdravotníckych informácií.

Aktívne do systému vstupuje už viac ako 17-tisíc lekárov. Každodenne pristupuje do eZdravia 125 nemocníc, čo je takmer 70 % všetkých ústavných zariadení (nemocnice, kúpele, liečebne atď.) a vyše 2 tisíc lekárni, pričom u nich je zaznamenané takmer 100 % zapojenie.

Cena ITAPA

Ocenenie pre najlepšie projekty digitalizácie je súčasťou podujatia ITAPA (Information Technologies and Public Administration - Informačné technológie a verejná správa). Všetky prihlásené projekty a riešenia hodnotí komisia tvorená osobnosťami z oblasti verejnej správy, odbornej komunity, akademickej sféry, odborníkov z oblasti IT, zástupcov akademickej obce, kľúčových predstaviteľov eGovernmentu, ako aj zástupcov médií zameraných na informačné technológie a najnovšie trendy v tejto oblasti. Cena ITAPA je vyhlasovaná v spolupráci s Fakultou informatiky a informačných technológií STU v Bratislave. Víťazi súťaže Cena ITAPA sú už tradične vyhlasovaní na prestížnom večernom podujatí - Galavečer ITAPA, ktorý sa koná počas prvého dňa Medzinárodného kongresu ITAPA.


Vytlačiť