Vybrať región
sk
Vytlačiť

Až 97 % receptov na lieky bolo vďaka časti systému eZdravia z dielne Asseco predpísaných elektronicky

Bratislava, 12. mája 2020: Od zavedenia eReceptu v roku 2018 bolo elektronicky predpísaných celkovo viac než 127 miliónov receptov na lieky, zdravotnícke pomôcky či dietetické potraviny. Počas kľúčového mesiaca v boji s pandémiou COVID-19 na Slovensku bolo predpísaných až 6 025 416 eReceptov a vydaných 6 199 072 liekov.

Podiel elektronicky predpísaných receptov dosiahol v marci 2020 až 97,2 % a využívanie tejto časti služieb eZdravia tak významne prispelo v boji proti šíreniu koronavírusu v slovenskej populácii. Lekári aj bez nevyhnutného fyzického kontaktu so svojimi pacientmi predpisovali lieky a umožnili tak ostať chronicky chorým ľuďom mimo zdravotníckych zariadení, čím pomohli aj eliminovať možný zdroj nákazy.

„Už od začiatku vypuknutia pandémie odporúčame ľuďom, najmä starším a chronicky chorým, aby nechodili, ak to nie je nevyhnutné, k svojim lekárom. Pokiaľ užívajú lieky a potrebujú si ich dať predpísať, môžu zatelefonovať do ambulancie a lekár im vystaví eRecept. Vyhnú sa tak kontaktu s ľuďmi v čakárňach,“ zdôrazňuje generálny riaditeľ NCZI Peter Blaškovitš.

„Elektronické zdravotníctvo má v súčasnej situácii kľúčový význam pri ochrane zdravia ľudí a prevencii pred infekčným ochorením. Zároveň umožňuje pacientom a seniorom si z pohodlia domova, bez návštev zdravotníckeho zariadenia, predpísanie liekov lekárom. Teší nás, že sme aj takto pomohli urobiť ľuďom život počas koronakrízy bezpečnejší a ľahší,“ uviedol Jozef Klein, CEO spoločnosti Asseco, ktorá ako líder spolupráce zabezpečila prevádzku systému eZdravie.

Význam eReceptu

Elektronické recepty tvoria veľmi dôležitú súčasť procesov moderného poskytovania zdravotnej starostlivosti. Šetria čas lekára aj pacienta, a zároveň aj prostriedky zdravotného poistenia pacientov. Lekár dokáže na diaľku a bezpapierovo predpísať potrebné lieky, zdravotné pomôcky alebo dietetiká, vďaka čomu chronicky chorí pacienti nemusia navštíviť pri svojom nezmenenom zdravotnom stave ambulanciu. Systém upozorňuje lekára na možné interakcie predpisovaných liekov, či ich duplicity a k dispozícii má online informácie o možnej generickej preskripcii. Ak lekár pozná zdravotný stav pacienta, môže využiť aj funkciu opakovaný eRecept. Funkčný systém eZdravie bol vytvorený spoločnosťou Asseco v partnerstve, a okrem iných uznaní získal aj hlavnú cenu na kongrese ITAPA 2019.


Vytlačiť