Vybrať región
sk
Vytlačiť

Žiadosť o dôchodok online IT projektom roku 2023

Praha, 22. marca 2024: Asseco zaznamenalo ďalší významný úspech, keď online služba „Žiadosť o dôchodok online“ získala prestížne ocenenie IT projekt roku 2023, ktorú organizuje Česká asociácia manažérov informačných technológií (CACIO). Služba „Žiadosť o dôchodok online“ je sofistikovaná, veľmi prepracovaná, a napriek tomu užívateľsky prívetivá. Do služby sa klienti prihlásia prostredníctvom identity občana (tj napr. eObčanka, banková identita, mobilný kľúč eGovernmentu) alebo prihlasovacích údajov k dátovej schránke, prípadne zahraničným identifikačným prostriedkom podľa nariadenia Únie eIDAS.

Vo štvrtok 22. marca 2024 sa konalo slávnostné vyhlásenie víťazov už 21. ročníka súťaže IT projekt roka. Do tohto ročníka sa prihlásilo 14 projektov, z ktorých vybrala sedemnásťčlenná odborná porota 8 finalistov. V druhom kole sa hodnotila osobná prezentácia projektov, ale najmä prínos pre verejnosť, netradičné technologické riešenie, náročnosť projektu či spôsob riadenia.

„Vďaka tejto službe môžu naši klienti podať svoju žiadosť o dôchodok, a to starobný, invalidný i pozostalostný, elektronicky, ľahko a rýchlo, kedykoľvek a kdekoľvek, bez návštevy úradu. Napriek tomu, že je služba pre klientov užívateľsky veľmi jednoduchá, ide o veľmi komplikovanú a sofistikovanú záležitosť. Zamestnanci ČSSZ odviedli skutočne veľký kus práce a patrí im veľká vďaka. Som rád, že prínos tejto služby ocenila aj odborná porota.“ hovorí ústredný riaditeľ ČSSZ František Boháček.

Služba spĺňa moderné aktuálne trendy elektronizácie procesov a tým napĺňa ciele eGovermentu SR aj kontextu EU (Nariadenie Single Digital Gateway). Zároveň je dostupná aj v anglickom jazyku na anglickej verzii ePortálu ČSSZ.

Úspešnosť služby potvrdzujú aj čísla, v období od 4. 12. 2023 do 29. 2. 2024 podalo žiadosť o dôchodok prostredníctvom online služby celkom 2 846 klientov. Z celkového počtu všetkých podaných žiadostí v tomto období ide o 6,2 % žiadostí. Z nich bolo 37 % žiadostí o starobný dôchodok, 43 % žiadostí o invalidný dôchodok a 20 % žiadostí o pozostalostný dôchodok.

„Vážime si, že sa naša spoločnosť Asseco Central Europe mohla opäť podieľať na úspešnej realizácii elektronickej služby ČSSZ. Rád by som vyzdvihol neoceniteľný prínos služby „Žiadosť o dôchodok online“ k celkovej digitalizácii služieb v Českej republike, najmä v prípade, keď sa jedná o takú komplexnú a zložitú službu,“ dodáva Vladimír Dzurilla, country manager a člen predstavenstva Asseco Central Europe.


Vytlačiť